Nyheder

Motion med plads til alle

Uge 19 er den nationale demensuge. Som en del af den kommunale indsats tilbyder Assens Kommune borgere med demens hjælp til at komme ud i aktiviteter, hvor der kan tages hensyn til netop deres udfordringer. I denne artikel kan du læse om to kvinder, der begge har fået hjælp gennem det kommunale tilbud til at blive en del af et aktivt fællesskab. Et fællesskab, der giver glæde og livsværdi.

Naturtræning er et projekt gennem DGI, og hver torsdag er der puls-øvelser, afspændingsøvelser og smart-øvelser for hjernen. Når træningen er overstået, er der kaffe og sang at runde formiddagen af med.

FOTO OG TEKST AF PERNILLE PEDERSEN, projektmedarbejder i RAC

Forårssolen finder vej ned mellem træerne, der giver læ for den friske vind. Blandt jordbundens visne blade ligger farvestrålende underlag, og på hvert underlag står anstrengte deltagere i plankestilling i det bakkede terræn.

"Jeg skal huske at vende benene nedad, for ellers ruller jeg rundt", griner Else Marie Sørensen.

Det er motionsholdet 'Naturtræning - hold hjernen frisk', der som alle andre torsdage er taget i skoven til træning af både krop og hjerne.

Forglem mig ej

Else Marie er blevet hentet af en taxi, for ellers er det ikke sikkert, hun husker at dukke op til træning, men når hun er her ude i skoven, giver hun den gas med træningen. De øvrige deltagere griner stille, mens Else Marie indtager plankestillingen med benene den rette vej. 

Selvom Else Marie er den hurtigste af dem alle, når de træner intervalløb, så ved holdet også, at mange andre ting kan være svært for hende. På holdet er det kendt, at det er vanskeligt for Else Marie at huske ting, hvilket er helt ok her i skoven, og på den måde kan Else Marie være en del af fællesskabet på sine egne præmisser.

"Jeg klarer mig selv fysisk, både hus og haven, men mine børn handler for mig, det kan jeg ikke mere. Jeg plejer at sige, at jeg kan huske en hel masse, men det er bare ikke sikkert, at det passer" siger Else Marie Sørensen, mens hun smiler.

Else Marie har gået på holdet, siden hun fik støtte via en ansat i Assens Kommune med en brobyggende opgave. Med en smule assistance fra den kommunale medarbejder kommer mennesker med demens i aktivitet i lokalsamfundet, samtidigt med at det sikres, at tilbuddet er klædt på til at tage imod et nyt medlem med de udfordringer, der kan være.

Støtte og opbakning

Da træningen er overstået, bliver det tid til kaffe, der indtages stående mellem stammerne. Nu kommer Kirsten. Hun havde egentlig valgt at blive hjemme, for der er udskiftning blandt det personale fra kommunen, som dagligt kommer hos hende, og det forvirrer hende og gør hende træt. Men når man har lovet at dukke op, så kommer man.

"Nå, har I været ude i mudderet i dag?" Spørger Kirsten Farsøht, mens nogle af de andre forsyner hende med en kop og lidt varmt kaffe.

Kirsten er meget bevidst om, at hun er begyndt at huske dårligere. Ord bliver væk, rytmen i sproget forsvinder. Som tidligere skolelærer påvirker det Kirsten meget, at hun ikke kan det samme som tidligere.

"Det føles som at få trukket ens intelligens fra en. Jeg er slet ikke den samme, jeg er meget træt og kan ikke gøre meget. Jeg vil sige, at jeg har mistet noget af min livfuldhed. Det er som at få stækket sine vinger", forklarer Kirsten Farsøht.

Tager hun i Brugsen for at handle, får hun hjertebanken og bekymrer sig, om hun nu kan huske det hele. Bagefter er hun træt, og al overskuddet til fx at besøge sine venner er væk.

I skoven er det anderledes, fortæller hun. For her føles hun sig ikke som en diagnose, men som et menneske.

"Jeg er en hund efter at være i naturen. Her kan vi bruge fysikken og lære noget om naturen. Det er som et stykke lagkage - et ekstra fællesskab", siger Kirsten Farsøht.

Foruden intervaltræning, planke og gåture i mudderet, så kan torsdagstræningen i skoven også byde på hjernegymnastik, hvor deltagerne får små opgaver, de skal løse.

Rummelighed og omsorg

Det er Tommerup Idrætsforening, der tilbyder Naturtræning. Som instruktør er det Inge Holst, der de seneste fire år har fået pulsen og tankerne op i gear på de 10-15 deltagere.

"Idrætsforeningen er en demensvenlig forening, og vi har flere hold, der tager imod medlemmer med demens. Kirsten er meget åben omkring det, og det er ikke noget, vi går og putter med på holdet. Vi er alle gode til at være der for hinanden", siger Inge Holst.

Kaffen er drukket og sangtekster deles ud. Toner og teksten fra ‘Velkommen Lærkelil’ fylder luften, inden kopperne samles sammen i kurven, og de farvestrålende underlæg rulles sammen og bæres tilbage til bilerne på parkeringspladsen ved Tommeruphallen.

De demensvenlige foreninger og muligheden for at introducere borgere til disse gennem en ansat med brobyggende opgaver, synes at give god mening. I et tværkommunalt projekt tilbyder kommunerne Faaborg-Midtfyn, Langeland, Nordfyn og Assens støtte til deltagelse i aktiviteter i lokalsamfundet. Tilbuddet om denne støtte gælder for alle borgere, der har kognitive udfordringer og har kontakt til kommunens demenskoordinatorer.

INFOBOKS:

  • Tilbuddet om støtte til deltagelse i aktiviteter i lokalsamfundet er en del af det lokale mobile Rådgivnings- og Aktivitetstilbud (RAC) for mennesker med let til moderat demens og deres pårørende.
  • RAC er et tværkommunalt samarbejde mellem Assens, Nordfyns, Langelands og Faaborg-Midtfyns kommuner.
  • På www.demensrac.dk kan man læse mere om RAC..
Det er let at fornemme, at der hersker en dyb omsorg blandt naturmotionisterne. Hver torsdag morgen ringer Inge til Kirsten for at sikre sig, at hun er kommet op og har det godt, og efter endt træning, kører hjælpeinstruktørerne Conny og Else Marie hende hjem igen, for der kan gå lang tid med at vente på en taxi.
Fra venstre: Kirsten Farsøht, instruktør Inge Holst, hjælpeinstruktør Conny Madsen og Else Marie Sørensen. Kirsten og Else Marie er begge blevet hjulpet af en kommunal medarbejder til at komme ud i naturen og ind i fællesskabet på naturtræningsholdet.